')

Březnové splutí Jizery

Publikováno
Spálov, začátek plavky
Jizera poblíž Spálovské elektrárny

17. března padaly na celém území České republiky teplotní rekordy. Nádherné slunečné počasí využila i skupina vodáků ke splutí Jizery ze Spálova na Zrcadlovou Kozu. Přinášíme krátký report z jarní plavby.

Teploty okolo dvaceti stupňů byly zárukou pěkného svezení. Jizera tekla velice příjemně s průtokem okolo 35 m3/s (LG Železný Brod). Takový stav se jeví jako ideální právě pro plavbu na kanoi. Řeka je rychlá, kudrnatá vlnkami, které ale nezalévají loď.

Plavbu začínáme na Podspálově, na soutoku Jizery a Kamenice. Asi po kilometru projíždíme cvičnou peřeji Paraplíčko. Peřej neprohlížíme, ale rovnou jdeme. Jsme odměněni nezáludným úsekem s vlnkami, protože všechny kameny jsou bezpečně schované pod vodou. Asi po dvou kilometrech vjíždíme do Železného Brodu. Stavidla musíme přenést po levé straně. Po nedávné ledové povodni a dramatických chvílích s uvolněnými krami se již zdají být zcela opravené. Dále řeka svižně teče, dokonce i na vzdutí Spálovského jezu. Ten přenášíme po pravé straně. Nechceme pokračovat náhonem, protože v Jizeře je dostatek vody i pro plavbu pod jezem. Tento úsek bývá v letních měsících pravidelně nesjízdný. Po několika kilometrech jsme na Malé Skále. Zdejší jez je po zimě dosti poničený. Balvany ze spádové desky jsou na mnoha místech vyvalené do podjezí. Vodácká propust je ale neponičená. Jedeme tedy tudy. Následuje několik kilometrů k oblíbené restauraci Zrcadlová Koza, kde plavbu končíme.

Plavba ze Spálova na Zrcadlovou kozu nám zabrala tři a půl hodiny. Tak rychlý čas byl způsobený především dostatkem vody v řece.

S hrdostí také oznamujeme, že půjčovna LoděKoza.cz je již v provozu. Jsme první půjčovna lodí na Malé Skále, kterou můžete využít.

Publikováno