')

Jizera je pro letošní sezónu odemčená

Publikováno
Zamykání Jizery 2012
Zamykání Jizery 2012

V sobotu se naštěstí nevyplnila očekávání meteorologů a celý den jsme se mohli těšit ze slunečného a teplého počasí. Slavnostní otočení klíčem v řece zodpovědně provedl olympionik Míra Šimek a ceremoniálu byl přítomen také starosta obce Michal Rezler. Odemčení Jizery a následného úklidu řeky v úseku z Malé Skály na Zrcadlovou kozu se zúčastnilo celkem 45 dobrovolníků.

Společnými silami se podařilo vysbírat z řeky a bezprostředního okolí 0,7 tuny odpadků – různých starých plechů, pneumatik, izolací kabelů, kusů koberců a igelitových sáčků. Velkým nešvarem byly také PET flašky, které často hyzdily jinak pěkné břehy Jizery. Při sečtení množství odpadků sebraných i v minulém roce, je Jizera o 2 tuny nečistot krásnější.

O nápoje zdarma (soudek piva a minerálku) se postarala Restaurace Ostrov, jejíž občerstvení mohli dobrovolníci využít při startu a na první vykládce odpadků.

Poděkování patří:

  • dalším půjčovnám, které spolu s LoděKoza.cz zapůjčili své vybavení – Klokočí.cz, Outdoor School a Půjčovna pod Pantheonem
  • pivovaru Rohozec za poskytuní sudu piva pro občerstvení dobrovolníků
  • vedoucí odboru životního prostředí Turnov paní Šípošové, která zajistila pytle na odpad a uhrazení skládkovného
  • vedoucímu CHKO Český ráj panu Mockovi a starostovi Malé Skály panu Rezlerovi za podporu a účast
  • paní Proškové z Genus TV, panu Kubíkovi z TV Semily a panu Charouskovi z TvA.

Doufáme, že se Vám bude u nás líbit a během roku přijedete za splutím tohoto jedinečného úseku.

Publikováno