')

Ledová povodeň na Jizeře

Publikováno
Jizera vylitá na louky u Zrcadlové Kozy

Možnost bruslení na Jizeře definitivně ukončilo sněžení spolu s oteplením minulý týden. Dlouhotrvající teploty nad bodem mrazu daly do pohybu ledové kry. Přinášíme popis aktuální situace, v některých okamžicích značně vypjaté.

Led na stavidlech v Železném Brodě

V sobotu 25.2.2012 se po předchozím oteplení a dešti začaly v korytě Jizery objevovat silné kry. Vzhledem k jejich velkému množství se začaly rychle hromadit až zatarasily řeku v celé šířce. Místem, kde byla situace velmi vyhrocená, byl úsek v Železném Brodě nad stavidly. Ta byla plovoucími kusy ledu také poničena a částečně proražena, ale horší situace vznikla 200-300 metrů proti proudu. Utvořil se zde doslova ledový špunt, který zabraňoval průtoku vody. Zátaras z ker dosahoval v nejvyšším místě až k zábradlí, které je v letních měsících zhruba 4 metry nad hladinou. V ohrožení byl také silniční most, kde ledy dosahovaly téměř výšky vozovky.

Zrcadlová Koza pod vodou

Přestože aktuální průtok vody v Jizeře nedosahuje ani prvního stupně povodňové aktivity, výška hladiny dosahuje třetího stupně. Ledové masy se totiž zasekly v korytě a zcela jej ucpaly. Voda se kvůli tomu rozlila a teče po okolních polích. Obří ledový špunt je asi dva kilometry dlouhý -táhne se z Dolánek až do Rakous nad železniční most. Oblíbená výletní restaurace Zrcadlová Koza je kvůli tomu dočasně nepřístupná.

Publikováno