')

Tento rok začne oprava jezu na Malé Skále

Publikováno

Jez na Malé Skále čeká v roce 2013 (a zřejmě i 2014) rozsáhlá rekonstrukce. Opravy zřejmě omezí i turistický ruch. Informovali o tom zástupci Povodí Labe na lednovém zasedání zastupitelstava obce Malá Skála. Provoz půjčovny lodí zůstane beze změn zachován.

Povodí Labe vyčlenilo 15 milionů korun na rekonstrukci maloskalského jezu. Špatný technický stav jezu byl zřejmý již delší dobu. Do dřevěné konstrukce jezu totiž dlouhodobě zatékalo. Poslední velkou ránu jezu na Malé Skále zasadily tuhé mrazy v minulém roce a následná ledová povoděň v únoru 2012 (viz. naše články Ledová povodeň na Jizeře a Jez na Malé Skále je poničený, ale sjízdný).

Stavební práce na maloskalském jezu by měli začít již v tomto roce. Přesný termín zahájení stavebních prací ale není známý. Závisí na více faktorech, především na výšce hladiny Jizery. Dá se ale předpokládat, že hlavní turistická sezóna bude z velké části zasažena aktivitou těžké techniky na jezu. Přesto průjezd lodí by měl být se zvýšenou opatrností po celou dobu možný. Provoz půjčovny lodí LoděKoza zůstane zachován bezezměn.

Další informace viz. popis Jizery a Jez Malá Skála

Publikováno